Asuminen on mukavaa, kun ilmanvaihto toimii

Asuminen on mukavaa, kun ilmanvaihto toimii

Julkaistu: 25.10.2021

Huomaamattomasti mutta luotettavasti toimiva ilmanvaihto on asukkaiden näkökulmasta miellyttävä. Hyvä ilmanvaihto mukautuu asukkaiden erilaisiin tarpeisiin perheen koon, työaikojen ja muiden elintapojen mukaan. Asuntokohtainen ilmanvaihdon säätömahdollisuus tuo myös kustannussäästöjä.

“Asukkaiden määrä asunnossa voi vaihdella vaikkapa vuorokauden tai vuodenajan mukaan. Ilmanvaihdolle vaihteleva henkilökuormitus tuo erilaisia asuntokohtaisia vaatimuksia. Ihmisten yhä yksilöllisempi elämänrytmi ja vakioaikataulun mukaan toimiva ilmanvaihto eivät ole paras yhdistelmä.  Huoneistokohtainen, parhaimmassa tapauksessa kosteus- ja hiilidioksidianturein varustettu ilmanvaihto taas pystyy vastaamaan asukkaiden vaihteleviin tarpeisiin”, muistuttaa asiantuntija Päivi Suur-Uski valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta. 

Ilmanvaihto vaatii huolto- ja säätötoimia 

Ilmanvaihtoa on säädettävä vuodenaikojen vaihtelun mukaisesti. Kuuman kesän ja kylmän talven asetukset eivät voi olla samat. Lisäksi erilaisilla ilmanvaihtojärjestelmillä säätö- ja huoltotoimet ovat erilaisia, ja ne voi tarkistaa  ilmanvaihtojärjestelmän käyttöohjeesta. 

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ja koneellisella poistolla täydennetyissä ratkaisuissa pärjätään säätämällä tulo- ja korvausilmaventtiileitä vuodenajan tarpeiden mukaisesti. Jos venttiileissä on käytössä suodattimia, niin nekin on puhdistettava tai vaihdettava säännöllisesti. Sen sijaan poistoilmaventtiilien asetusta ei saa muuttaa koneellisen poiston ratkaisuissa, mutta venttiilien puhdistus on silti tarpeen. Kokonaan koneellisissa ratkaisuissa ei saa muutella tulo- eikä poistoilmaventtiileiden asetuksia, mutta venttiilien ja suodattimien puhdistuksesta on huolehdittava.     

“Kausityöt ilmanvaihdon eri ratkaisuissa ovat erilaisia, ja siksi erityisesti taloyhtiöissä on tärkeää, että asukkaita säännöllisesti muistutetaan ilmanvaihdon oikeasta käytöstä ja siitä, mitkä huollot ovat asukkaan tehtävissä”, Suur-Uski painottaa.  

Motiva on työstänyt ohjeet sekä huoltotoimiin että asukastiedotteisiin. 

Ilmanvaihdon uudistaminen tuo monia hyötyjä 

Ilmanvaihtojärjestelmän hyvä ylläpito ja uudistaminen on usein asukkaiden kannalta investointi asumisviihtyvyyteen ja -terveyteen. Samalla kuitataan hyödyt asumisen energiatehokkuuteen ja energiakuluihin. Aikansa eläneen ilmanvaihtoratkaisun päivittäminen on kannattavaa sekä sisäilman laadun että kustannusten kannalta. 

“Liian monessa asunnossa tässä on puutteita ja korvausilmaa tulee rakenteiden tai postiluukun kautta. Jokaisen kannattaa  kotonaan katsoa, mistä ilmaa tulee ja mistä sitä poistuu. Ei ole yhdentekevää, millaista ilmaa hengitämme”, muistuttaa Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola.  

Modernit tarpeenmukaiset ilmanvaihtoratkaisut säästävät merkittävästi energiaa ja usein tarjoavat mukavimmat olosuhteet asumiseen. Koneellisen poistoilmanvaihdon kohteissa investointi ilmanvaihdon lämmöntalteenottoon tuo säästöjä energiakuluihin ja usein myös asuinmukavuus paranee, kun ilmanvaihto tulee säädettyä kuntoon ja siirtyy entistä tarkempaan seurantaan.   

“Nykyaikainen tarpeenmukainen ilmanvaihto tuottaa puhtaan ja terveellisen sisäilman asukkaan asumisen rytmin mukaan sinne, missä sitä tarvitaan, ja laskee tehoa silloin, kun ilmanvaihtoon on vähäisempi tarve”, toteaa johtaja Juhani Hyvärinen Taltekasta.  

Lämmöntalteenotolla varustetussa ilmanvaihdossa voi olla myös uudistamisen paikka, jos laitteisto on palvellut jo vuosikymmeniä. Uudet laitteet tarjoavat sekä parempaa hyötysuhdetta lämmöntalteenotossa että parempia säätöominaisuuksia. Lisäksi säästetään puhaltimien sähkönkulutuksessa, tuloilman lämmityksessä ja parannetaan asumisen energiatehokkuutta. 

Ilmanvaihdon merkitys asumisen viihtyvyyteen ja osana talon lämmitysjärjestelmän kokonaisuutta jää usein liian vähälle huomiolle. Asuntoyhteisön hallituksen ja omakotitalon omistajan pitää arvioida, onko ilmanvaihtoratkaisu ajan tasalla ja asumisen tarpeiden mukainen vai seuraava uudistamisen kohde.      

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta. Motiva koordinoi foorumin toimintaa. 

Talotekniikan viestintäfoorumi 

Lisätietoa järjestelmäkohtaisista ohjeista ja asukastiedotemallit:  

Ilmanvaihdon huoltotoimenpiteet 

Asukastiedotemallit  

Lue lisää ilmanvaihdosta 

Ilmanvaihdon korjausratkaisuja 

Lisätietoja:   

Motiva Oy 

asiantuntija Päivi Suur-Uski 

puh. 044 300 1369 

paivi.suur-uski@motiva.fi 

  

Motiva Oy 

asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell 

puh. 0400 464 787 

kirsi-maaria.forssell@motiva.fi 

 

Sisäilmayhdistys ry 

toiminnanjohtaja Mervi Ahola 

puh. 0505848442 

mervi.ahola@sisailmayhdistys.fi 

 

Talteka 

Johtaja Juhani Hyvärinen 

Puh. 040 745 7907 

Juhani.hyvarinen@talteka.fi 

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.