Lokkiprojekti jatkuu Hämeenlinnassa

Lokkiprojekti jatkuu Hämeenlinnassa

Julkaistu: 21.02.2023

Hämeenlinnan keskustaa riivannut lokkiongelma on hieman helpottanut, mutta työtä riittää edelleen. Lokkien pesintää on saatu parina viime keväänä keskustan alueella jonkin verran vähenemään, mutta ongelma on siirtynyt osin keskustan reunamille. Rakennusten katoilla pesimistä ehkäisevää toimintaa on syytä jatkaa jälleen tänä keväänä. Ja vaikka ongelma tässä kohtaa koskettaakin erityisesti Hämeenlinnaa, voidaan samoja ratkaisuja ongelmaan soveltaa toki kaikkialla, missä linnut alkavat pesiä rakennusten katoilla.

Kun kelit lämpiävät ja lumet katoilta sulavat, saattaa lintujen kevätmuutto ja sitä myöten pesiminen alkaa hyvinkin yllättäen ja siksi olisikin ensiarvoisen tärkeää, että keskustan taloyhtiöt ottaisivat asiasta kopin viipymättä ja miettisivät omalta osaltaan sopivia toimia lintuongelman ehkäisemiseksi. Kaikki toimet on tehtävä ennen kuin pesän rakentaminen alkaa, koska pesää rakentava ja pesivä lintu on rauhoitettu.

Tänä keväänä varsinaista lokkitarkkailijaa ei valitettavasti enää ole, joten kiinteistöjen oma-aloitteinen toiminta on entistä tärkeämpää. Kevään edetessä on erityisen tärkeää tarkkailla lokkien liikehdintää ja ryhtyä viipymättä toimiin, mikäli lokkien käyttäytyminen viittaa pesinnän aloittamiseen. Tällaista käyttäytymistä keväällä on esimerkiksi lokkien aktiivinen lentely tiettyjen talojen yllä. Erityisen tärkeää on olla ajoissa hereillä, mikäli edellisinä vuosina on oman tai naapuritaloyhtiön katolla ollut pesiviä lintuja. Tarkkailu ja ehkäisytoimet ovat myös edelleen tarpeellisia, vaikkei omalla katolla enää lintuja olisikaan, sillä ne palaavat nopeasti vanhoille pesäpaikoille, jos huomaavat niiden rauhoittuneen.

Isännöitsijöille on mennyt tämä sama viesti ja mikäli heille tulee soitto taloyhtiöltä, on silloin viimeistään syytä pyytää huoltomiestä käymään katolla ja viemään sinne jonkinlainen pelote. Pelotteita kannattaa käyttää myös oma-aloitteisesti, varsinkin jos on tiedossa, että omalla tai lähikiinteistön katolla on pesintää aiempina vuosina ollut. Pelotteena toimii esimerkiksi muovinen haukka, pöllö tai käärme tai esimerkiksi yksi kutakin ja niiden paikkoja tulee vaihdella esimerkiksi päivän tai parin välein, jotta linnut eivät ehdi tottua niihin. Pelotteet kannattaa hankkia myös jo hyvissä ajoin ja niitä myyvät mm. Motonet, Puuilo, rautakaupat jne. eivätkä ne ole kovin kalliita. Huoltomiehen käynti katolla toimii toki myös pelotteena ja häiriönä.

Mikäli mahdollista, tulisi katolta heti lumien lähdettyä myös poistaa roskat, sammalet ja aiemmat pesät, jotta lokeille ei olisi pesämateriaalia tarjolla. Katolle voi soveltuvin osin myös pingottaa siimoja, mutta työ on tehtävä huolella, etteivät linnut pääse sotkeutumaan siimaan. Kattoremontin yhteydessä kannattaa mahdollisuuksien mukaan luopua singelisoran käytöstä. Jätekatokset ja jalkakäytävät on myös syytä pitää siistinä, ettei lokeille ole tarjolla helppoa ravintoa.

Ehkäisevän toiminnan tavoitteena on Mikkelin mallin mukaisesti saada lokit muuttamaan keskustan ulkopuolelle luontaisille pesimäpaikoille. On tärkeää ymmärtää, että lokkiongelma saadaan kuriin vain kaikkien keskustan kiinteistöjen yhteistyöllä, eikä se välttämättä ratkea vielä tänä keväänä, mutta ellei mitään tehdä, niin varmaa on vain ongelman paheneminen.

Muistattehan, että katolle saa mennä vain ammattilainen, jolla on tarvittavat valjaat ja muut putoamissuojavarusteet asianmukaisesti käytössä.

Lokkiongelmaan ovat ratkaisua olleet miettimässä Hämeenlinnan eläinsuojeluyhdistys, Hämeenlinnan kaupunkikeskustayhdistys, Hämeenlinnan kaupunki ja Kiinteistöliitto Kanta-Häme.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.