
Kuumuus koettelee rakennuksia ja niiden käyttäjiä – näin taloyhtiö voi varautua helteisiin
Julkaistu: 22.05.2025
Ilmastonmuutos tuo mukanaan yhä kuumempia ja pidempiä hellejaksoja, jotka koettelevat rakennuksia ja niiden asukkaita. Taloyhtiöiden on syytä kartoittaa kiinteistöön kohdistuvat riskit ja varautua ennalta, jotta asunnot pysyvät turvallisina ja miellyttävinä myös kuumimpina kesäpäivinä.
Rakennusten sisätilojen ylikuumeneminen voi aiheuttaa vakavia terveysriskejä erityisesti ikäihmisille, sairaille, lapsille ja lemmikeille. Samalla kuumuus, kuivuus ja säteily kuluttavat rakenteita, kuivattavat maaperää ja voivat lisätä metsä- ja maastopalojen riskiä.
”Asuntojen ylikuumeneminen heikentää asuinmukavuutta ja aiheuttaa sairastapauksia, pahimmillaan jopa hellekuolemia. Myös rakennukset voivat vaurioituvat lämpölaajenemisen seurauksena, ja rakennukset ulkopinnat voivat kulua ennenaikaisesti”, toteaa Kiinteistöliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Janne Salakka.
Kuumuudelta suojautuminen – käytännön ratkaisuja
Taloyhtiö voi tehdä monia toimia asukkaiden hyvinvoinnin ja rakennuksen kunnon turvaamiseksi. Tehokkain keino viilentää sisätiloja on koneellinen jäähdytys, mutta myös passiiviset viilennystavat ovat tärkeässä roolissa. Passiivisten viilennystapojen, kuten varjostimien ja kasvillisuuden, etu on se, että ne eivät kuluta energiaa.
Osana suunnitelmallista kiinteistönpitoa hallituksen ja isännöitsijän on syytä kartoittaa, mikä on taloyhtiön lähtötilanne eli millaiset riskit siihen kohdistuvat ja kuinka haavoittuvainen yhtiö on niille. Kiinteistöliiton Vaikeutuvat sääolosuhteet ja sään ääri-ilmiöt -opas sisältää taloyhtiön tarkastuslistan, joka auttaa tilannekuvan kartoittamisessa. Päätöksenteon tueksi voi myös toteuttaa ilmastoriskien kartoituksen yhdessä asiantuntijan kanssa. Samaten kauaskatseinen taloyhtiö voi laatia käyttöönsä strategian, jossa varautuminen ja ilmastokriisin hillintä huomioidaan.
”Helteisiin varautuminen on koko taloyhtiön yhteinen rutistus: asunto-osakeyhtiön hallitus, isännöitsijä, osakkaat ja vuokralaiset voivat kukin toimillaan vaikuttaa kokonaisuuteen”, Janne Salakka sanoo.
Keinoja kuumuuden hallintaan:
- Varjostus: puut, istutukset, markiisit, sälekaihtimet ja muut varjostimet
- Auringonsuojakalvot ja säteilyä heijastavat ikkunalasit
- Viilennys- ja jäähdytysratkaisut: ilmalämpöpumput, kaukojäähdytys ja maaviilennys
- Oikeaoppinen tuuletus ilta-aikaan, kun ulkoilman lämpötila on laskenut.
Lisätiedot medialle:
Janne Salakka, yhteiskuntasuhdepäällikkö
Kiinteistöliitto
puh. 0405233964