Taloyhtiön ei kannata kieltää paloturvallista parvekegrillaamista

Taloyhtiön ei kannata kieltää paloturvallista parvekegrillaamista

Julkaistu: 08.05.2024

Kesän kynnyksellä moni kaivaa grillin esiin ja ryhtyy parvekkeellaan ruuanlaittopuuhiin. Kokkailun käryt ja tuoksut saattavat herättää naapureissa muutakin kuin ruokahalun. Aihe näkyy keväisin myös Kiinteistöliiton lakineuvonnassa.

Kiinteistöliiton vanhempi lakimies Pauliina Haapsaari muistuttaa, että parvekkeella grillaamista ei ole kielletty laissa.

”Taloyhtiössä voidaan kyllä laatia omat järjestysmääräykset, mutta ne eivät saa rajoittaa normaalia asumista”, Haapsaari sanoo.

Monien kerrostaloyhtiöiden järjestysmääräyksissä lukee, että parvekkeella grillaaminen on kielletty. Tällaisessa kiellossa on valvomisen vaikeuden lisäksi ongelmana se, ettei kiellon rikkomiseen voida pätevästi puuttua, ellei grillaaminen aiheuta esimerkiksi paloturvallisuusriskiä.

Järjestysmääräysten rikkomisesta voidaan asunto-osakeyhtiölain mukaan ottaa huoneisto yhtiön hallintaan jopa kolmeksi vuodeksi. Hallintaanottoa ei kuitenkaan voida tehdä, jos rikkomuksella on vain vähäinen merkitys.

”Hallintaanotto on niin järeä toimenpide, ettei siihen käytännössä voida pelkän grillaamisen vuoksi ryhtyä. Niinpä grillaamiskielto sellaisenaan jää käytännössä vaille oikeusvaikutusta”, Pauliina Haapsaari toteaa.

Tämän vuoksi Haapsaari suosittelee, ettei parvekegrillaamista koskevaa kieltoa ilman hyviä perusteluja kirjattaisi yhtiön järjestysmääräyksiin.

”Grillatessa kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan huomioida naapureita, jotta turhilta kiistoilta vältyttäisiin.”

Tärkeää on myös huolehtia grillaamisen paloturvallisuudesta ja pitää grilli riittävän kaukana puisista rakenteista ja muista syttyvistä materiaaleista niin kauan, että grilli on kunnolla jäähtynyt.

Vinkit paloturvalliseen grillaamiseen:

·       Käytä parvekkeella vain sähkö- tai kaasugrilliä.

·       Älä jätä kuumaa grilliä valvomatta.

·       Noudata turvallisuusetäisyyksiä ja muista, että erityisesti puiset materiaalit ovat tulenarkoja.

·       Pidä sammutusvälineistöä, kuten sammutuspeitettä, käden ulottuvilla.

·       Muista myös naapureiden viihtyvyys! Huolehdi siitä, ettet aiheuta grillaamisellasi kohtuutonta käryä ja haittaa.

Lisätiedot medialle:

Pauliina Haapsaari, vanhempi lakimies

Kiinteistöliitto

puh: 09 1667 6361

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.